Tusen strålande solar


BOKRECENSION OM TUSEN STRÅLANDE SOLAR, författaren är Khaled Hosseini som är uppväxt i Afghanistan i huvudstaten Kabul, men nu bor i norra Kalifornien med sin fru och barn. han har skrivit "Flyga drake", ni vet? :) i skolan håller vi nu på med ett arbete och det första vi fick göra var att välja bok (Tusen strålande solar för min del), sen har vi valt ett ämne (mitt är Afghanistan). en punkt att göra under arbetets gång var att skriva bokrecension som jag just gjort:
Detta är en fantastisk bok och man lever sig verkligen in i en afghansk kvinnas perspektiv. Mariam, som är 15 år och utan utbildning, bor med sin mamma i en kolba i Afghanistan. Kolban består av soltorkat tegel med lera och halm. Jalil, Mariams far som är en av de rikaste i huvudstaten Kabul, har satt upp en gjutjärnskamin inomhus för vinterkylan och på baksidan staplat upp ved. Där finns även en s.k. tandor som man bakar bröd på samt en hönsbur med staket runt. De har tillgång till ett utedass och det strövar runt får ute.
”Det är hans sätt att göra bot”, säger Mariams mor Nana.
Jalil äger en bio, mark i Karokh och Farah, tre mattbutiker, en klädbutik. Han har kontakter överallt i Herat, där han bor, och är vän med borgmästaren. Han har kock, chaufför och tre hushållerskor. Mariams mamma Nana var en av hushållerskorna, tills hon blev med barn. Varje onsdag kommer Jalil och hälsar på och det finns ingenting Mariam längtade efter mer. Trots mammans berättelser, vägrar hon tro att hennes pappa är sån som Nana påstår. Ofta beskriver Nana sin vidriga födsel av Mariam. Mariam är en harami; ett oönskat barn. Dagen 1959 då hon kom till livet tvingades Nana föda henne ensam på kolbans golv, några avskyvärda detaljer därmed, och hon säger att Jalil inte brydde sig om att kalla dit läkare eller ens barnmorska. Jalil sa att han varit där och hjälpt till, kallat på läkare.

Våren 1974 fyller Mariam femton. Hon säger till Jalil, som är på besök som vanligt en onsdag, att hon önskar sig mest av allt att gå på bio på hans biograf. En tecknad, amerikansk film som Jalil berättat om. Då säger han något som i alla fall jag tycker är väldigt hemskt. Han säger att bildkvalitén på den filmen är dålig och att ljudet inte är bra. Sedan ger han med sig. Men när Mariam dagen efter förväntansfullt väntar vid ån på sin far som skulle komma klockan tolv och hämta henne med sin fina bil och chaufför, kommer han aldrig. Hon har gjort sig fin, en knälång klänning och grön hijab, en sjal som täcker håret. Redan klockan nio på morgonen sitter hon där och väntade. Men han kommer aldrig. Mariam ger sig därför iväg hela vägen till Herat där hon vet att hennes far bor någonstans och hon frågar en gamling var Jalil Khan bor.
”Du är visst inte från Herat, va?” svarar han då. ”Alla vet var Jalil Khan bor.”
Gamlingen säger att hon kan åka med henne och när Mariam kommer fram till sin fars gigantiska hus och knackar på, öppnar en ung kvinna och hon presenterarsig som Jalil Khans dotter. Snart kommer även Jalils chaufför och han säger vänligt att Jalil inte var hemma. Han är borta i viktiga affärer. Den natten sover Mariam utanför Jalils hus. När chauffören dagen efter säger att hon måste åka hem, sveper hennes blick en sista gång över huset och trädgården. Då ser hon sin far. Han står i ett fönster en trappa upp i huset.
När Mariam kommer hem följer chauffören med henne till kolban. Men han säger att hon ska vända om, för han hade fått syn på något. Och det har även Mariam. Bakom trädet stod en av stolarna omkullvänt och ett rep hänger från en hög gren. Nana dinglar i öglan.
Mariam tvingas hem till sin far som svikit henne så djupt, och när han en dag säger att hon har en friare och hans fruar försöker övertala henne att det är ett fint erbjudande som aldrig kommer komma tillbaka, säger hon nej. Då berättar Jalil det hemska. Han har redan sagt ja.

Mariam tvingas leva i ett våldsamt äktenskap med en trettio år äldre man som våldtar, slår och behandlar henne illa. När hon inte får något barn ökar hans våld. En dag får Mariam sällskap av den unga Laila som Rashid gift sig med. I Afghanistan har man många fruar. Kvinnorna blir som systrar för varandra och deras vänskap förändrar inte bara deras liv utan påverkar även den kommande generationens liv.

Citat ur boken:
”Du är trygg här hos mig. Om någon skadar dig tänker jag slita ut deras lever och tvinga dem att äta upp den.”
Det är Rashid som säger det till Mariam när hon precis blivit bortgift. Du är trygg här hos mig, stämmer det när man våldtar och slår sin fru? Svar: nej. Men meningen efter skulle inte vara omöjlig.



i år går pengarna som tjänas in från Operation dagsverke till Afghanistan och till att bygga skolor där. efter att ha läst den här boken och verkligen förstått hur svårt man har det i Afghanistan, tvekar jag inte en sekund för att säga att om nått land är i stort behov av pengar, är det Afghanistan.
ja, där var en väldigt "kort" bokrecension och med den lilla texten över vill jag bara säga att det är välförtjänta pengar som går till Afghanistan i år, varje år har man ju "Operation dagsverke" i Sverige, en dag då elever samlar in pengar för ett land i behov av pengar.
är er skola med på Operation dagsverke i år? ^^,

kram, hoppas ni får en bra kväll! ♥

Kommentarer
Postat av: C

boken låter ju bra :) men vilken ålder tycker du att den riktar sig till?

2009-04-20 @ 19:04:10
URL: http://chrj.blogg.se/
Postat av: Viktoria

sV: jaop, gott gotti gott gott! :)

2009-04-20 @ 19:05:22
URL: http://vickanss.blogg.se/
Postat av: Lovisa

svar: sötis! :D du hittar den på nelly.com :)

2009-04-20 @ 19:10:39
URL: http://lovisafontana.blogg.se/
Postat av: badminton julia ;P

våran är ;)

2009-04-20 @ 19:12:39
Postat av: Rita

svar till badminton julia ;) kul att ni är med, vår skola är typ med varje år ^^

2009-04-20 @ 19:19:05
URL: http://ritas.blogg.se/
Postat av: Mozzzizz

Jag tkr den är sååå bra! <3

2009-04-20 @ 19:29:10
URL: http://mozzzizz.blogg.se/
Postat av: camilla

sv: ja visst är det snyggt ! nej dte har jag missat att du har köpt . jo bilden är från förra sommaren men aja ;) detsamma detsamma . kram

2009-04-20 @ 19:29:26
URL: http://absolutcamillaa.blogg.se/
Postat av: C

sv; okej, men jag är 14 så jag klarar den nog om du klarade den :)

2009-04-20 @ 19:31:32
URL: http://chrj.blogg.se/
Postat av: Modellen Stella Wedin

Hej!



Lägger till mig på bloglovin, jag lovar med att lägga till dig! <3

2009-04-20 @ 19:32:09
URL: http://modellinglove.blogg.se/
Postat av: Modellen Stella Wedin

Hej!



Lägger till mig på bloglovin, jag lovar med att lägga till dig! <3

2009-04-20 @ 19:32:38
URL: http://modellinglove.blogg.se/
Postat av: paulina

jadå, jag har haft mysig picknick med en kompis., själv då?

2009-04-20 @ 19:33:13
URL: http://pliinas.blogg.se/
Postat av: Mozzzizz

Vi är oxå med i Operations Dagsverket ;)



Visst är datorn kul, men ibland kan det bli lite långtråkigt när man sitter vid datorn 6 timmar i sträck...



Jag måste ha en systemkamera nuu! Jag älskar att fota och jag ska ju köpa den själv, saknar bara 1600 så har jag en systemkamera, och ska få 450 av Ida så det saknas egentligen bara 1250 kr :)

Hoppas att du har haft en bra dag <3



Puss

2009-04-20 @ 19:35:06
URL: http://mozzzizz.blogg.se/
Postat av: isa

Ja den verkar ju bra :) fast jag gillar inte svårare böcker som du hihi, brukar inte läsa så ofta

2009-04-20 @ 20:06:43
URL: http://isaisaisa.blogg.se/
Postat av: isa

aha okej. Då kan jag också skriva ner den boken på min "bok-lista" haha. Har nämnligen skrivit ner massa böcke och ska till blbblan imorgon :)



tack:D

2009-04-20 @ 20:32:55
URL: http://isaisaisa.blogg.se/
Postat av: ann

Svaren på frågorna från frågestunden igår är nu uppe, så kika gärna in :D. Hoppas jag har svarat på det som varit oklart sedan förr, & tack för du ställde frågor kram!

2009-04-20 @ 20:41:35
URL: http://annnguyeen.blogg.se/
Postat av: I S A B E L L A ♥

Du är söt. :)



Haha,det är så jobbigt att sluta sent.



Du skulle väl på konserten den 8:onde? :) det ska jag med.<3

2009-04-20 @ 21:16:43
URL: http://tinkerbella.blogg.se/
Postat av: Louise - Ur mitt eget perspektiv

Åh, boken låter jätteintressant!

Får ta en titt i bokhandeln snarast.





Tack så mycket gumma! :)

Puss!

2009-04-20 @ 21:21:52
URL: http://lowice.blogg.se/
Postat av: I S A B E L L A ♥

Tack sötnos :)



HAHA, men med vitsippan lät det faktiskt också rätt bra :D Hittade inga blåsippor idag så att.. O_O <3 kram

2009-04-20 @ 21:24:13
URL: http://tinkerbella.blogg.se/
Postat av: my

Ja det var verkligen superhärligt med så lång sovmorgon, välbehövt!!!

Åh brownies är gott, eller snarare det låter gott, alla brownies som jag har smakat har varit supertorra, därför gillar jag kladdkaka bättre, hehe.

2009-04-20 @ 21:37:26
URL: http://mizie.blogg.se/
Postat av: Hanna

Den där boken är jättebra tycker jag:)

2009-05-26 @ 15:46:09
URL: http://stur.blogg.se/

Skriv en lång, rolig kommentar nu! ^^, ♥

Ditt namn?
Kommer du tillbaka?

Din e-postadress? (publiceras ej)

Lämna din bloggadress om du vill att jag kommenterar tillbaka! :)

Och... SKRIV!

RSS 2.0